25. 4. 2022

Naše dceřinka Fillamentum se rozhodla podílet na projektu Pawsthesis, který se věnuje 3D výrobě protetických končetin pro psy. Díky moderním technologiím jsou umělé psí končetiny dostupnější a hodí se především pro ty s vyhřezlou plotýnkou nebo artritidou.

Pawsthesis je německý projekt Simona Schuße a Dominika Hogena, kteří se rozhodli pomoci psům se zdravotními problémy. Nerovnoměrné rozložení váhy psů po amputaci často způsobí další zdravotní problémy, například výhřez plotýnky nebo artritidu. Na míru vyrobená protetická tlapka se tak upevní na tělo psa a pomůže mu ke správnému rozložení váhy při chůzi.

„Část protézy musí mít určitou flexibilitu, aby se kdykoliv přizpůsobila pohybům psa a zajistila jeho přirozenou volnost. Zároveň ale musí být dostatečně stabilní a robustní, aby unesla váhu zvířete,“ říkají Shuß a Hogen.

Materiál zaručující bezstarostný pohyb

K 3D výrobě umělé tlapky jsou však potřeba vysoce kvalitní materiály, a proto se zakladatelé projektu obrátili na českou firmu Fillamentum. Tiskový materiál Flexfill TPU 98A, termoplastický polyuretan s tvrdostí 98 Shore A, je totiž technické polopružné vlákno, které nabízí skvělé mechanické vlastnosti, jako je vysoká pevnost v přetržení a v tahu. To čtyřnohým přátelům pomůže k bezstarostnému pohybu. Materiál firmy Fillamentum se také vyznačuje velkou elasticitou a vysokou celkovou odolností. Je navíc odolný vůči UV záření a stoprocentně recyklovatelný.

„Vzhledem k tomu, že se protézy používají převážně venku, rozhodujícím bodem pro jejich výběr je také odolnost vůči větru a slunečnímu záření. Materiál Flexfill TPU 98A od Fillamentum splňuje všechny tyto požadavky a nabízí širokou škálu barev. Díky tomu může mít zvíře končetinu podobnou svému přirozenému odstínu,“ dodávají zakladatelé Pawsthesis.

Projekt Pawsthesis byl podpořen startovacím grantem EXIST od německého Spolkového ministerstva hospodářství a energetiky.

Zdroj: Fillamentum

Autor: focuson.cz

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram