21. 2. 2022

Zlín, 14. 1. 2022 - Po pěstebních hi-tech sklenících na zeleninu se inovační společnost NWT pouští do další technologické výzvy. Tentokrát v konopném odvětví. Do svého portfolia nově zařadila poradenství, projektování a výstavbu skleníků nebo hal pro pěstování lékařského konopí. Tyto služby nabízí ve spolupráci se svým holandskými kolegy, specialisty v oblasti pěstování této komodity.  

Na svém kontě má NWT a.s. již 8 produkčních skleníků pro celoroční pěstování zeleniny, ovoce a květin o celkové rozloze 35 ha, které spojuje snaha o propojení nejmodernějších technologií a těch nejpřirozenějších pěstebních podmínek. K opylování rostlin využívají čmeláky, jejichž hnízda řídí wi-fi, místo chemie biologickou ochranu rostlin, k zalévání „dešťovku“ a nazmar nepřichází ani teplo z blízkých bioplynových, nebo kogeneračních stanic.  

„Se silným zázemím, posíleni o řadu přínosných zkušeností z minulých realizací, se pouštíme do dalšího zajímavého a potřebného projektu – skleníků a hal pro pěstování lékařského konopí. Jedná se o pěstební metodu, která perfektně kombinuje to nejlepší z vnitřního i venkovního pěstování. Umožňuje například absolutní kontrolu nad teplotou, vlhkostí, délkou fotoperiody, prouděním vzduchu a dalšími důležitými parametry nezbytnými pro zdravé a silné rostliny,“ říká ředitel divize Agro holdingu NWT a.s., Radim Štěpánek. 

I tentokrát hraje pro společnost NWT klíčovou roli udržitelnost. „Mimo dlouhodobé úspory energie má pěstování ve skleníku také mnohem menší dopad na přírodní zdroje, podporuje udržitelnost a zanechává menší ekologickou stopu,“ říká Štěpánek. 

Dříve rostlina s negativní nálepkou „rekreační droga“, dnes jeden z důležitých podpůrných prostředků při léčbě celé řady zejména neurologických nemocí. Poptávka po lékařském konopí je na vzestupu. Konopnému businessu přeje i nová legislativa a s ní spojené finančně i administrativně dostupnější licence pro pěstitele.  

Extrakty z konopí, které mají obsah THC do 1 % (posun z původních 0,3 %) hmotnosti a zároveň nemají omamné účinky, jsou od 1. 1. 2022 zcela vyňaty z režimu nakládání s návykovými látkami.  

Cesta k vlastnímu skleníku s konopím tak dnes může být poměrně jednoduchá. Případným zájemcům o skleník nebo pěstební halu budou experti společnosti NWT k ruce od samého začátku až do konce. Provedou legislativním rámcem pěstování konopí v České republice, pomůžou vybrat vhodnou lokalitu pro stavbu, vhodný typ rostlin, pomůžou navrhnout layout pěstební plochy včetně řízení klimatu, vyřídí územní a stavební povolení, zrealizují stavbu, zaškolí obsluhu, zajistí dohled nad správným pěstebním procesem.  

„Cyklus skleníkového pěstování konopí trvá přibližně 12 týdnů. Z toho dva týdny probíhá fáze rozmnožování rostlin, dva týdny fáze „předpěstování “ a osm týdnů růstová fáze. Poté následuje sklizeň, čištění, dezinfekce a příprava plochy pro novou sadbu,“ shrnuje celý pěstební proces Radim Štěpánek. 

Kontaktní osoba 

Ing. Radim Štěpánek 
ředitel divize Agro 
e-mail: radim.stepanek@nwt.cz 
telefon: 604 297 118 

* Holding NWT patří již více než 25 let k významným technologickým a inovačním firmám v Česku. Specializuje se na nejnovější světové technologie v nejrůznějších odvětvích a investuje do inovativních projektů a startupů zaměřených na trvale udržitelný rozvoj. Zabývá se realitním developmentem, energetickými úsporami, IT řešeními pro největší firmy na trhu a výstavbou hi-tech skleníků a pasivních domů. 

NWT se pravidelně umisťuje v žebříčku 100 nejlepších českých firem. 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram