9. 9. 2021

Elektronikou napěchovaná robotická farma, kde člověk plní jen funkci příležitostného ošetřovatele. Tak působí projekt BERABOT, za kterým stojí technologická skupina NWT, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) a Farma Bezdínek. Společně vyvíjejí systém, který dokáže kontrolovat růst rostlin, varovat před škůdci, upozornit na vhodný čas sklizně nebo prostřednictvím rozšířené reality umožnit inspekci farmy na dálku.

Systém autoři testují na hydroponní farmě v Dolní Lutyni. Co se zkušebních rostlin týče, volba padla zatím na rajčata, ale po dokončení vývoje bude možné systém aplikovat i na další plodiny. BERABOT do budoucna počítá s nasazením robota, který bude projíždět mezi řádky rostlin a postupně je snímat. Umělá inteligence pak vyhodnotí řadu parametrů.

„Cílem našeho projektu je návrh a ověření funkčnosti komplexního inteligentního systému pro precizní zemědělství, který je dále možno komerčně aplikovat. V rámci toho systému chceme sledovat čtyři oblasti. Zaprvé chceme velmi detailně znát rostlinu, která v hydroponním skleníku je. Chceme vědět, jak se vyvíjí, jak roste a případně zda nemá nějaké anomálie, například ve srovnání s vedlejším řádkem. Nutno zmínit, že rajčata rostou rychlostí zhruba 30 cm za týden, dosahují délky až 30 metrů a rostou do výšky 5 metrů. Je tedy poměrně složité zachytit je v růstu,“ popisuje základní vlastnosti systému Vít Štěpánek, ředitel divize efektivní IT firmy NWT.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram