13. 11. 2019

Farma Bezdínek v Dolní Lutyni a její “sestra” Farma Kameničany na Slovensku prošly jako první skleníky v Česku a na Slovensku kontrolním auditem pro technologii pěstování Bez pesticidů, který provedla mezinárodní kontrolní společnost KIWA. Obě farmy tak získaly certifikát, který deklaruje, že jejich rajčata neobsahují žádné zbytky pesticidů. 

Zbytkům pesticidů jsme denně vystavení konzumací zemědělských produktů. Přitom jsou některé pesticidní látky dávány do přímé souvislosti se vznikem různých typů rakoviny, negativně působí na vývoj lidského plodu, a mají dokonce vliv na plodnost žen i mužů.

Jsou rovněž zodpovědné za různé alergické reakce, dýchací obtíže, nežádoucí projevy na kůži, negativní vliv na funkci nervové soustavy, a to jak u dospělých, tak i u dětí.

Farma Bezdínek i Farma Kameničany při pěstování své prémiové zeleniny nahrazují nebezpečné pesticidní přípravky přírodní biologickou ochranou. Označení Bez pesticidů nově umožní spotřebiteli zaměřenému na nákup zdravé zeleniny rychlou orientaci v nabídce na trhu. Toto zelené logo na obalu totiž zaručuje, že obsahuje výhradně prémiová česká rajčata bez reziduí pesticidů, která budou dostupná ve vybraných obchodních řetězcích, a to 12 měsíců v roce.

  „Značka Bez pesticidů vznikla proto, abychom zákazníkovi mohli jasně sdělit, že kromě skvělé chuti a lokálnosti nabízí naše rajčata ještě něco navíc. Tím dalším a poměrně významným benefitem je totiž nulový obsah zbytků pesticidů (přesněji do hladiny detekce 0,01 mg/kg). V tomto parametru jsme tedy srovnatelní i s ekologickou produkcí (BIO) či požadavky pro dětskou výživu,“ sdělil Jiří Stodůlka, ředitel divize NWT Agro, která obě farmy provozuje.

Ve společnosti NWT a.s. se myšlenka na vznik této značky zrodila v průběhu září 2018. V tu dobu došlo v rámci divize NWT Agro k založení oddělení výzkumu a vývoje. Celý certifikační proces se pak odehrával na obou farmách celý jeden rok. „Během 12 měsíců musely farmy postupně zavést systém pěstování Bez zbytků pesticidů. Během auditu farmy prokázaly, že už v tomto systému produkují a dodržují nastavená přísná pravidla“, uvádí Václav Psota, rostlinolékař z výzkumného oddělení divize NWT Agro.

 

Více najdete v TISKOVÉ ZPRÁVĚ.

 

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram