25. 10. 2021

V pavilonu České republiky na světové výstavě Expo 2020 budou k vidění i exponáty brněnského Vysokého učení technického. Odborníci z Fakulty strojního inženýrství poslali do Dubaje robota pro ukázku 3D tisku z inovativního biopolymeru, 3D tištěné bloky pro zelenou stěnu i projekt, který má představit snadný způsob čištění moří a oceánů od plastů. K vidění bude také robotický záchranář z Fakulty informačních technologií, který dokáže najít člověka v závalu nebo pod lavinou. Expo 2020 začíná ve Spojených arabských emirátech s ročním zpožděním 1. října a potrvá až do 31. března příštího roku.

Stojní fakulta VUT se představí i na stálé výstavě v českém pavilonu jako partner na stánku firmy Fillamentum. Český výrobce materiálu do 3D tiskáren spojil pro světovou výstavu síly s VUT a její spin-off firmou 3Deposition. Návštěvníkům ukáže robotický 3D tisk z biopolymeru nové generace – stoprocentně kompostovatelného biodegradabilního materiálu NonOilen, který Fillamentum pomáhalo vyvíjet. Průmyslového robota zapůjčila prostřednictvím VUT společnost KUKA, hardware vyvíjela spin-off firma 3Deposition. Robotický tisk bude v provozu po celou dobu trvání světové výstavy.

Součástí národního pavilonu budou také zahradní ozeleňovací bloky Sandiq, i ty vznikly robotickým 3D tiskem. „Firma Fillamentum nám dodala materiál NonOilen Terra, což je bioplast s obsahem přírodního minerálního plniva, v tomto případě lokálního písku. Vytiskli jsme podle návrhu designéra Martina Surmana z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně 25 prefabrikátů zahradních bloků, které posíláme do Dubaje,“ uzavírá David Škaroupka z Fakulty strojního inženýrství VUT.

Zdroj: zpravyzmoravy.cz

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram