26. 1. 2021

[et_pb_section fb_built="1" _builder_version="4.6.3" _module_preset="default"][et_pb_row _builder_version="4.8.1" _module_preset="default"][et_pb_column type="4_4" _builder_version="4.8.1" _module_preset="default"][et_pb_text _builder_version="4.8.1" _module_preset="default"]

Zlín, 26. 1. 2021 - Na Valašsku, v lokalitě Janova Hora poblíž Vizovic, najdete unikátní soběstačnou dřevěnici, na jejíž realizaci se podílela zlínská technologická a inovační společnost NWT. Byť jde o novostavbu, roubenka je postavená na základech původního starého valašského stavení a její konstrukce navazuje na tradici stavebních postupů typických pro Valašsko. Takových, díky kterým nerušeně zapadne do okolní přírody.

Na pozemku není přístup k žádným inženýrským sítím, celý projekt proto musel počítat s absolutní soběstačností. Studnou, vytápěním dřevem a vlastní výrobou elektrické energie. A právě poslední zmíněná nezbytnost plnohodnotného domova se stala úkolem společnosti NWT.

„Z projektu jsme byli od začátku nadšeni, protože jde o skutečné skloubení tradičních a moderních technologií. Také se potvrdilo, že i v našem zeměpisném pásmu může být rodinný dům celoročně a komfortně obyvatelný pouze za použití obnovitelných zdrojů. Slunce, vody a dřeva.“ Řekl Jakub Mráček, obchodní manažer společnosti NWT.

Studnu hlubokou 29 metrů vystrojili ponorným čerpadlem o příkonu 700 wattů. Vytápění zajišťuje zplyňovací kotel s velmi nízkou spotřebou elektrické energie oběhových čerpadel a elektroniky. V kuchyňské výbavě nechybí klasické elektrické spotřebiče (indukční deska, elektrická trouba) Jako alternativa slouží sporák na dřevo, včetně trouby, případně plynový vařič. V případě nouze a absolutním nedostatku elektrické energie je možné objekt vytopit pecí, postavenou stylem starých valachů, která tvoří střed obytného prostoru roubenky. Elektroinstalace je standardní jako v běžném rodinném domě, s důrazem na využití spotřebičů s co nejnižší spotřebou, a to zejména ve stand-by režimu.

Fotovoltaický systém zvládne za rok vyrobit přibližně 17 MWh elektrické energie a průběžně ji ukládat do baterií o kapacitě 30 kWh. Od jara do podzimu tak bude dům elektricky absolutně soběstačný, včetně ohřevu teplé užitkové vody. V zimním období bude systém fungovat ve dvou režimech. V případě dostatku slunečního svitu bude systém pracovat stejně jako v létě. Elektřinu do domu dodá měnič o výkonu 8 kW dimenzovaný i pro náročné spotřebiče a přebytky elektřiny se využijí pro ohřev teplé užitkové vody a topné vody.

V případě špatného počasí, mlhy, sněhu či jakéhokoli jiného vlivu, který sníží výrobu z fotovoltaických panelů bude systém nastavený do úsporného režimu. V chodu tak bude pouze měnič o výkonu 1,2 kW s velmi nízkou vlastní spotřebou (cca 10 W), který je napojený na klíčové spotřebiče domu – kotel, oběhová čerpadla, čerpadlo ve studni, zásuvky pro elektroniku (internet, počítače), ledničku a část LED osvětlení. Tyto spotřebiče lze v případě potřeby ještě dále utlumit. V tomto režimu stačí pro provoz domu cca 5 kWh elektrické energie denně. Systém je také připravený na připojení elektrocentrály.

Obyvatelé domu samozřejmě počítají s mírným snížením komfortu v zimním období. Celý dům včetně fotovoltaického systému je však navržený a postavený tak, aby se v něm dalo komfortně bydlet celý rok. Po několika měsících provozu je jisté, že pohodlný život bez zásadních omezení bude v domě možný skutečně téměř každý den roku.

Podobné bydlení nemusí být podle Jakuba Mráčka do budoucna pouze raritou, dobrodruhů bude přibývat.  „Celé je to o tom, jak to má člověk nastavené v hlavě. Moderní doba nás učí, že vše můžeme mít hned. Ale u obnovitelných zdrojů to tak nefunguje. Přece jen musím na sluníčko občas počkat. Nebo počítám s tím, že se zapotím – dřevo je třeba donést a v kotli musím zatopit. Odměnou je pocit, kdy žije člověk opravdu v souladu s přírodou.“

[/et_pb_text][et_pb_gallery gallery_ids="34494,34495,34496,34497,34498,34499" _builder_version="4.8.1" _module_preset="default" hover_enabled="0" show_title_and_caption="off" sticky_enabled="0"][/et_pb_gallery][et_pb_button button_url="https://energo.nwt.cz/" button_text="energo.nwt.cz" _builder_version="4.8.1" _module_preset="default"][/et_pb_button][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram