24. 3. 2020

[et_pb_section fb_built="1" _builder_version="4.4.0"][et_pb_row _builder_version="4.4.0"][et_pb_column type="4_4" _builder_version="4.4.0"][et_pb_text _builder_version="4.4.0"]

Zájem o lokální produkci roste. Lidé stále více řeší environmentální otázky a téměř 3/4 spotřebitelů (74 %) se zajímá o to, odkud jejich potraviny pochází. Zájem o lokální potraviny jde zároveň ruku v ruce s podporou lokální ekonomiky. Otázkou zůstává nakolik tento stav ovlivní současná krize? Zatím mají lokální potraviny zelenou. Jsou pro lidský organismus přirozenější, a hlavně nedozrávají v kamionech na několikadenních cestách za konečným spotřebitelem.

 „Poptávka po českém zboží roste, ale soběstačnost vytrvale klesá,“ upozorňuje Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Z domácích zdrojů dokážeme uspokojit například jen jedno procento poptávky po bioproduktech. Nový ekosystém už ale podle něj vzniká. 

Funkční příklad lze najít u společnosti NWT, která se specializuje na inovační technologie celoročně vytápěných skleníků pro pěstování plodové zeleniny a je rovněž vlastníkem a provozovatelem několika farem, například Farmy Bezdínek. Na Slovensku vlastní také Farmu Kameničany, se kterou v roce 2015 zakládala odbytovou organizaci Ovozela. Ta dnes pokrývá téměř polovinu z celkové produkce slovenských rajčat.

Dva roky po startu slovenského provozu iniciovala firma vznik družstva Čerstvě utrženo, pomohla farmám postavit skleníky, sdružila je pod jednu odbytovou organizaci a díky spolupráci a větší síle tak našla česká rajčata cestu i do obchodních řetězců.

Obě farmy z portfolia společnosti NWT už prošly auditem pro technologii pěstování bez pesticidů a v roce 2019 dodaly na trh víc než 1500 tun rajčat a přes 550 tun okurek. Jiří Stodůlka věří, že se režimu bez-reziduální produkce bude účastnit více zemědělců a Česko a Slovensko by se tak mohly vyrovnat evropskému průměru.

Celý článek serveru zboziaprodej.cz najdete ZDE.

[/et_pb_text][et_pb_gallery gallery_ids="28338,28339,28340,28341,28342" show_title_and_caption="off" _builder_version="4.4.0"][/et_pb_gallery][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram