2. 8. 2019

Cílem projektu je být prvním plně funkčním hyperloopem na světě

Na světě neexistuje plně funkční hyperloop, ale to by se mohlo brzy změnit, protože představitelé v Indii nedávno označili ultrarychlý, futuristický dopravní systém za „projekt veřejné infrastruktury“ a brzy budou přijímat nabídky na jeho výstavbu.

Stále existuje mnoho překážek, které je třeba překonat, například certifikace hyperloopu jako „bezpečného pro lidské cestující“. Ale Virgin Hyperloop One, jedna z mála společností, které usilují o to, aby se sen Elona Muska o nadzvukovém cestování vakuovým tunelem stal skutečností, je přesvědčena, že jejich projekt v západním okrese Maháráštra je hotová věc.

Úředníci v Maháráštře jmenovali Virgin Hyperloop One a jeho partnerský přepravní gigant DP World jako původce projektu multimiliardové infrastruktury. Očekává se, že místní vláda zahájí formální nabídkové řízení na vybudování hyperloopu na trase Púne-Bombaj, který zkrátí dobu cestování na trase na pouhých 35 minut (na rozdíl od běžné 3,5 hodinové doby jízdy autem).

Na projekt nebudou utraceny žádné peníze daňových poplatníků. DP World, hlavní provozovatel přístavů v Dubaji s významným obchodem v Indii, utratí 500 milionů dolarů na dokončení první fáze projektu; zbytek peněz projekt získá od jiných investorů.

 

Originální příspěvek (v angličtině): https://www.theverge.com/2019/7/31/20748788/virgin-hyperloop-one-india-project-approval

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram