6. 3. 2019

Inženýři z Massachusettského technického institutu se pochlubili vylepšeným robotickým psem. MIT Mini Cheetah je inspirovaný staršími modely od americké inženýrské společnosti Boston Dynamics. Oproti jejich těžkopádným hafanům je však mnohem menší a vycvičenější. Váží jako roční dítě, díky silným motorům je ale daleko rychlejší a mrštnější. Jeho maximální rychlost se pohybuje kolem 2,45 metru za sekundu. Dokáže se rozběhnout do všech směrů, přiklánět se do stran, skákat, dělat úkroky – i cirkusové kousky jako je 360stupňový backflip ze stojící pozice.

Robot může pobíhat i na nerovném terénu – a to přibližně dvakrát rychleji než průměrný člověk. Výzkumníci tvrdí, že „mini gepard“ byl navržen tak, aby byl prakticky nezničitelný a z menších poškození se rychle zotavil. Nového robota plánují představit na Mezinárodní konferenci o robotice a automatizaci v květnu.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram