1. 3. 2019

Březen je měsícem knih, čtenářů a internetu. Podivná kombinace? Nemyslíme si... Láska ke knihám a obdiv k pokroku je společná také NWT. Ty nejprostší offline radosti všedního dne bychom totiž nevyměnili ani za všechny inovace světa (fakticky!). A právě proto jsou s naším jménem spojeny také tři knižní e-shopy: Knihy.cz, Levne-knizky.cz a Books.cz. 

O knihomolské vášni (a dalších závislostech) ví své naše knižní bloggerka Mija. Bibliomanička a psycholožka v jedné osobě, která je v knihách zavrtaná od rána do noci… a zpod voňavé duchny vykoukne jen v nouzi nejvyšší. Anebo aby se spojila se světem a pěkně bez servítek oddělila poklady od braku. Jo a u toho všeho stíhá pít víno, odhánět četby chtivé chlupáče, péct chleba a nezbláznit se ze života na dědině, kde dobrou noc ani ta liška nedá ????... Více o tom, jak si udržet nadhled a číst si třeba i na tobogánu v našem rozhovoru:

Březen je měsíc čtenářů – co pro tebe knihy znamenají?

Silně návykovou látku, zábavu, práci a hlavně jiný svět. Baví mě vypnout hlavu a vžít se do příběhu, který není můj. Mám pak pocit, že žiju hned několik životů najednou.

Jak si vůbec v dnešní uspěchané době najít čas číst?

Odpojit televizi, tím bych začala. Nastěhovat se na vesnici, číst při cestě do práce a z práce, umět odložit věci, které nejsou urgentní a celkově si aktivity dopředu naplánovat. No a když už oči nezvládají, zkusit audioknihy. Ty jde poslouchat třeba při řízení, ale mě uspávají, takže u mě je tato možnost pasé.

Kolik knížek za rok přelouskáš?

Myslím, že něco mezi 150 – 200.

Je nějaký kousek, který můžeš číst pořád dokola a nikdy neomrzí?

Betty McDonaldová – Co život dal a vzal. Čtu ji, když mě opouští smysl pro humor. Je geniální. 

Na jakých nejpodivnějších místech se čtení oddáváš :D?

Jednou jsem se schovala s knížkou do tobogánu v dětském koutku na letišti v Barceloně.  Pak jsem četla třeba na střeše, kam jsem se chodila opalovat. No a teď čtu na zlínském nádraží, to splňuje všechna kritéria podivnosti.

Co/kdo tě ke čtení přivedlo?

Mamka. Prý četla odmala a babička se vztekala, že je divná a ať jde raději ven. Bydleli jsme v malém městě, kde navíc většinu roku buď pršelo nebo sněžilo, kultura a jiné vyžití nula, takže nás naučila zabavit se čtením. Intelektuály z nás tehdy určitě nechtěla, myslím, že to byla jediná aktivita, kdy jsme konečně mlčeli a dali chvilku pokoj.

Perfektně opečovávaná knížka versus salátové vydání, co mezi kamarády nonstop koluje? Jsi perfekcionista, anebo pro radost druhých překousneš nějaký ten ohlý rožek?

Salát pocákanej vínem, zlehka namočený ve vaně a aspoň deset záložek/účtenek/jízdenek, co si tam kdo zapomněl. Myslím, že z toho by měl radost úplně každý spisovatel. Já takový knížky miluju. Jsou nasáklý vzpomínkama a zážitkama lidí, kteří si je očividně dost užili.

S jakou knižní postavou by sis to z fleku vyměnila?

S jakoukoliv postavou z románu Na cestě od Jacka Kerouacka. Takže bych byla nějakej hipísák, co si sbalí batoh, sem tam stihne nějakej mejdan a od nevidím do nevidím cestuje. A nikdy neví, kam pojede dál. 

Jsi nejen knihomol ale i psycholog, jakou knihu by si podle tebe měli přečíst úplně všichni, aby jim bylo hej?

Jon Kabat-Zinn: Život samá pohroma. To je knížka, kterou bych si nejraději vytapetovala dům. Název zní možná trochu depresivně, ale je to dílo, které má na svědomí velké změny napříč celou psychologií a může obohatit život každého z nás. Psychoterapie totiž není jenom o tom, že se půjdete někam na hodinku týdně vykecat, ale o akcích, do kterých se musíte každý den vrhnout.  Přístup, ve kterém se vzdělávám já, je zaměřen na „tady a teď“ a na práci s tělem. Má prvky jógy, relaxace, meditace, zdravé stravy, dostatku pohybu a říká se jí mindfulness. Ta nám všem jednou zachrání duši i rozum! A právě o téhle metodě je v knížce řeč. Takže začněte s mindfulness a bude vám hej ????...

Více o knihách (krásně... i bez příkras) na našem Instagramu.

Anebo můžete mrknout na náš knižní blog - klidně rovnou tady a teď ????.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram