6. 12. 2018

Společnost Fillamentum z Hulína na Kroměřížsku, která se zabývá vývojem a výrobou strun pro 3D tisk, otevře v příštím roce pobočku v USA. Fungovat bude ve městě Ambridge poblíž Pittsburghu v Pensylvánii. Společnost v pronajatých prostorách nejprve zřídí sklad, který pokryje objednávky amerických zákazníků, následně v nich zahájí také výrobu. ČTK to řekl generální ředitel a zakladatel společnosti Josef Doleček.

Export výrobků firmy do USA podle něj v poslední době strmě roste. Společnost kvůli tomu začala čelit logistickým problémům, které má zahájení provozu nové pobočky pomoci odstranit.

"Doprava, která tam byla šest týdnů po moři, nebo i letadlo, ale 14 dnů proclívání, to už pro nás byla komplikace. Notabene, 75 % materiálu pro výrobu nakupujeme v Kansasu. Takže my ho vozíme přes oceán sem, tady z něho uděláme strunu a odvezeme ji zase zpátky do Ameriky. Na obou operacích zaplatíme dovozní cla a ještě si to komplikujeme o celní procedury," uvedl Doleček.

Náklady nezbytné pro zřízení pobočky v USA podle generálního ředitele zřejmě nepřesáhnou deset milionů korun. Dalších zhruba deset milionů korun by měla představovat investice do dvou výrobních linek. Pakliže nedojde k neočekávaným komplikacím, počítá Fillamentum s jejich spuštěním nejpozději na konci příštího roku. "Projeví se to ve výrazném zkrácení dodacích lhůt," řekl Doleček.

Za oceánem plánuje firma zaměstnat maximálně 20 lidí, převážně místních. Roční tržby americké pobočky by se podle Dolečka mohly pohybovat kolem jednoho milionu dolarů. Do budoucna chystá Fillamentum rozšíření produkce také v ČR. Průběžně navíc investuje do digitalizace výroby.

Společnost aktuálně zaměstnává zhruba 40 lidí. Své výrobky exportuje do Evropy, USA i Izraele.

Obchodní zastoupení má však také například v Kanadě, Mexiku a Indii. Letos v listopadu se firma stala vítězem 21. ročníku Exportní ceny DHL UniCredit v kategorii globální exportér.

Už od jara se s akciemi Fillamenta obchodu je na trhu pražské burzy Start. Letošní tržby firmy by se podle Dolečka měly pohybovat okolo 50 milionů korun, do pěti let by však vedení společnosti rádo dosáhlo ročního obratu ve výši 250 milionů korun.

Fillamentum je součástí skupiny NWT, která zahrnuje na 30 společností. Holding podniká v energetice, stavebnictví, informačních technologiích, zemědělství, 3D tisku nebo realitách. Dosahuje konsolidovaného ročního obratu ve výši zhruba dvou miliard korun a má asi 500 zaměstnanců.

Zdroj: ČTK
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram