1. 10. 2018

Zelinářská unie Čech a Moravy (ZUČM) rozjela zeleninovou tour s názvem „Osvětová kampaň na podporu konzumace lokální produkce v ovoci a zelenině“ s jasnou misí – dostat se do povědomí laické i odborné veřejnosti v oblasti podpory konzumace lokální produkce potravin vypěstovaných v regionálních podmínkách ČR. Tým nadšených zelinářů, který už má za sebou účast na Rajském dni v Hlavenci i tradiční Slavnosti cibule v Račeticích, se tentokrát vydal se zelinářskou hlídkou na tradiční Zelnobraní do obce Vidov (Jihočeský kraj). Sobotní, v pořadí již 14. ročník oblíbené akce, přilákal více než 5 000 návštěvníků, kteří se těšili nejen na zelné speciality z bohaté roudenské úrody a pestrý doprovodný program, ale i na symbolický návrat do dob minulých. Časů, kterým vládla řemesla, tradice, vzájemná sounáležitost i úcta k přírodě a jejím darům.

 „Zelenina je nenahraditelnou součástí vyváženého jídelníčku dětí i dospělých, ne každá nám ale doopravdy prospívá“, uvedla členka ZUČM, Alice Kouřilová. „Výběr si zaslouží péči. Zdravá, a především chutná, je ta naše – česká. Jejím nákupem podporujeme místní farmáře a zároveň máme jistotu, že na náš talíř necestovala v žalostných podmínkách tisíce kilometrů,“ dodává Kouřilová.

O tom, jak poctivé plody českého zemědělství v obchodech správně rozeznat se zelináři s návštěvníky s radostí podělili u svého stánku. „Abyste si byli skutečně jistí, že se jedná o český, zdravě pěstovaný produkt, hledejte na obalu znak české vlajky, informaci „vyrobeno v České republice“ nebo značku kvality IPZ,“ vysvětluje s úsměvem, Monika Zábojníková, členka týmu zelinářského stánku.

Stánek ZUČM ale nelákal jenom na zajímavé informace o stavu českého zelinářství, nových metodách v pěstování zeleniny a benefitech, jaké její konzumace přináší, ale i na kuchařský um „beatbox chefa“ Járy. Bezprostřední mistr grilu neváhal a svou kulinářskou show pravidelně oživoval pohotovými rýmy – jak jinak než o zelenině. Co se ingrediencí jeho sezónních pokrmů týče, hravě si vystačil pouze s čerstvě sklizenou zeleninou - rajčaty, lilky, cuketami, celerem, kedlubnami, mrkví a bylinkami všeho druhu. „Zelí nás stmelí,“ vtipkoval Jára, zatím co rozdával lehký zelný salát s citronovou zálivkou, po kterém se jen zaprášilo. Podporu projektu a dodávku produktů poskytli sami pěstitelé, členové ZUČM – Zemědělský podnik Malše Roudné,  NWT a.s. (Farma Kameničany a Farma Bezdínek), Hanka Mochov s.r.o., Farma Smotlacha, a další.

Nejvíce pozornosti bylo na stánku věnováno těm úplně nejmenším. Ve snaze naučit děti základům vyváženého stravování zužitkovala zelinářská hlídka nejeden tajný trik. O tom, že zeleninová svačinka může přinést nejen pořádnou porci vitamínů, ale především kopec zábavy, se malí jedlíci na vlastní kůži přesvědčili při „výrobě“ zeleninového mini špízu. A svou nově objevenou lásku k šťavnatým rajčátkům nebo mrkvičce mohli také hned vzápětí utužit vlastnoručně kresleným odznáčkem ze „zeleninového plackomatu“. A nechybělo ani hravé pexeso za odměnu a fotokoutek plný veselých zeleninových rekvizit s popisky.

S nadcházejícími podzimními měsíci aktivity ZUČM nekončí. Od října zamíří zelinářská hlídka se svým edukačním programem mezi školáky do vybraných základních škol a center volného času a do konce sezony má v plánu zrealizovat také eventy na exponovaných místech před nákupními centry a v supermarketech.

 

 

 

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram