8. 6. 2018

Naše slovenská Farma Kameničany (a v blízké budoucnosti také česká Farma Bezdínek) pomáhá dětem s diagnózou diabetes 1. typu. Ve středu odpoledne jsme podpořili „Malou akademii zdravého stravování dětí“, která tentokrát proběhla v novém golfovém resortu RED OAK Golf Club v blízkosti Nitry. Pořadatelem celé akce bylo občanské sdružení KlauDIA, paní Mgr. Klaudie Šugrovej z Ústavu psychológie zdravia při Lékařské fakultě Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.

Malá akademie zdravého stravování dětí je dobrovolnický vzdělávací projekt, který vznikl před dvěma lety ve spolupráci s MUDr. Slávkou Kalinovou. Zážitkové edukačně-integrační setkání „dia dětí“ a jejich kamarádů se zástupcům z naší Farmy Kameničany podařilo zpestřit ochutnávkou rajčátek a nákupem knih Šípkové Růženky naruby od realizátorky projektu Sladké děti, Diany Kutilové, které dětem hned na místě předali.

 „Pro dobrou kompenzaci u dětí s diagnózou diabetes prvního typu (DM1) je zdravá strava zásadní. Naše cherry paradajky robia život nielen chutnějším, ale hlavne zdravším. Proto jsme rádi, že můžeme doprovázet různorodé aktivity na podporu zvýšení konzumace lokálně vypěstované zeleniny během celého roku,“ uvedla finanční ředitelka Katarína Labová, Farma Kameničany.

Program byl zahájen vystoupením mladé talentované zpěvačky Johanky Kováčové ze ZUŠ Josefa Rosinského. Následovala krátká přednáška z úst paní Klaudie Šugrovej o zásadách správného stravovaní pro lidi s diabetem. Pro dotazy všech přítomným byli k dispozici také lékaři ze slovenských dia ambulancí. Spolu s nimi svoji zdravici na místě přidal i zpěvák skupiny Desmod Mário Kuly Kollár, který se sám s touto nepříjemnou nemocí potýká.

Pozvání na akci přijala také realizátorka projektu Sladké děti, Diana Kutilová, která představila svoji knihu Šípkové Růženky naruby pojednávající o malé dívce, která se musí naučit žít se svou nemocí – diabetem. „Knížka je určena všem malým bojovníkům se životem, kteří mají sílu a odvahu poprat se se svým zdravotním znevýhodněním.  Dává jim naději, že z jakékoli nepřízně osudu mohou odejít silnější a jako vítězové. Je také povzbuzením pro rodiče, pro které je přijmout skutečnost, že jejich dítě onemocnělo, často nejsložitější,“ uvedla Diana. „Je skvělé, že se díky podpoře partnerů daří dostávat knihu k těm nepotřebnějším – do nemocnic, škol či přímo k dětem v místě akce,“ dodala.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram