1. 2. 2018

Ve dnech 29. a 30. ledna 2018 proběhla tradiční konference pro pěstitele zeleniny s názvem Zelinářské dny. Zajímavý program a příjemné prostředí na Vysočině přilákalo rekordních téměř 280 účastníků. V přednáškovém sále zazněly informace o nejvýznamnějších problémech pěstitelů – zejména legislativě, dotacích a HR. Mezi řadou zajímavých přednášejících nechyběli jak zástupci z Ministerstva zemědělství, tak zástupci významných mezinárodních firem.

Dvoudenní přednáškový cyklus byl zakončen příspěvkem ředitele naší divize AGRO, Jiřím Stodůlkou, na téma „Situace v pěstování rajčat ve sklenících.“ Ten poukázal především na alarmující stav českého pěstitelství v produkci ovoce a zeleniny, kde jsme ve srovnání s dalšími státy EU na předposledním místě v produkci na obyvatele. Optimističtější výhled do budoucna může českému zelinářství nabídnout Strategie Ministerstva zemědělství do roku 2030, která plánuje největší nárůst komodit právě v zelenině. Jiří Stodůlka vyzdvihl příležitost více do zelinářského sektoru zainvestovat a společnými silami zajistit ČR větší soběstačnost. V tomto kontextu zmínil také nástup nové generace tzv. Mileniálů a Generace Z na pracovní trh. Tato moderním technologiemi „obrichtovaná“ část populace bude na přelomu roku 2020 - 2021 tvořit 50 % světové pracovní síly. Zajímavým faktem je pro nás, producenty zdravých potravin především to, že se jedná o generaci, pro kterou je jídlo na 1. místě. Podle posledních průzkumů časopisu Forbes totiž téměř 60 % lidí kolem 30 let řadí ve svém žebříčku hodnot jídlo na stejnou příčku jako sex.

Po celou dobu „dvoudenního summitu“ mohli návštěvníci okoštovat také naše rajčátka – a to jak z našeho prvního skleníku v Haňovicích, tak ze slovenského skleníku v Kameničanech, a nebyli ochuzeni ani o jednu z prvních sklizní skleníku ve Velkých Němčicích.

 


 

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram