24. 8. 2016

Přečtěte si článek balancující na pomezí pozitiv a negativ vzestupu internetu a chytrých telefonů v každodenním životě. Vidí lidé opravdu jen jednu stranu mince - moudrost světa o velikosti dlaně? Nebo si také uvědomují odvrácené dopady, jako je menší trénovanost a kapacita našich paměťových komůrek?

Klasickým příkladem zmíněným ve článku je bezesporu fotografování. Tahle činnost nabízí širokou škálu možností – zanechat si vizuální vzpomínku, zoomovat na okem nespatřitelný detail, vidět v celku ohraničený záběr bez různorodého okolí a podobně. Koho by ale napadlo, jakou skýtají tyhle výhody realitu – člověk není s to se soustředit na objekt jako takový, spíše se věnuje kompozici a zaostření. Co teprve materiálno, ten 3D vjem, který vám okénko hledáčku nenahradí. Dle výzkumu popsaného v článku se tedy lidé s foťákem v ruce nedokáží soustředit natolik, aby byli skvělými fotografy a do toho prožívali situaci jako bez téhle bariéry k realitě.

Čtěte více v obsáhlém článku na zive.cz.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram