18. 7. 2016

3667590--dron-ktere-pomaha-vyvolat-dest--1-950x0p0

V minulosti byly pro vyvolávání či posilování deště v rámci metody “cloud seeding” používány různé prostředky – a to především velká letadla, rakety nebo pozemní generátory a rozprašovače. V současné době však výzkumníci z nevadského Pouštního výzkumného institutu začali pro tento účel využívat malé bezpilotní letouny - drony.

Metoda zvaná “cloud seeding” spočívá v rozprašování speciálních chemikálií či látek, které způsobují kondenzaci páry nebo vytváření ledových krystalků uvnitř mraků. To přispívá k tvorbě kondenzačních center v mracích a zvětšuje tak šanci změnit (u konkrétního místa a konkrétní čas) v nich přítomnou vláhu v déšť.

Konečnou podobou celého projektu by měl být permanentní monitoring meteorologických údajů o počasí v dané oblasti, aby bylo možné, na základě místních potřeb, posílat drony s jodidem stříbrným tam, kde je srážek aktuálně potřeba.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram