11. 5. 2016

ibm_quantum

Společnost IBM oznámila, že nabídne veřejnosti možnost provádět experimenty na kvantovém procesoru. Kvantový procesor, který IBM vyvinulo se skládá z pěti supravodivých qubitů a nyní k němu budou moci uživatelé přistupovat online z jakéhokoliv zařízení prostřednictvím služby IBM Cloud. Fyzicky se nachází v new yorském T. J. Watson Research Centre a je první svého druhu.

Počítače s kvantovou architekturou jsou podle IBM další kapitolou výpočetní techniky a mají potenciál vyřešit některé problémy, na které nestačí ani dnešní superpočítače. Univerzální kvantové počítače mohou provést jakoukoliv výpočetní úlohu a budou přitom exponenciálně rychlejší, než počítače klasické. Využití lze najít například v různých aplikacích pro vědu a obchod.

"Kvantové počítače jsou velmi odlišené od těch dnešních, nejenom proto, že jinak vypadají a jsou jinak vyrobeny, ale zejména v tom, co se s nimi dá dělat. Kvantové počítání se stává skutečností, a to rozšíří možnosti výpočetní techniky daleko za hranice toho, co je představitelné s dnešními počítači", říká Arvind Krishna, senior vice president a ředitel, IBM Research. "Tento moment představuje zrod kvantové cloudové výpočetní techniky. Předáním přístupu k experimentálním kvantovým systémům IBM (platforma zvaná IBM Quantum Experience) umožní vědcům a vědecké komunitě urychlení inovací v kvantové oblasti a pomůže jim při objevování nových aplikací pro tuto technologii.

Pokud máte sami zájem vyzkoušet schopnosti kvantového procesoru, v tuto chvíli je k dispozici zdarma (více na webu IBM Research).

Podívejte se na 360° video z IBM Research Quantum Lab

Zdroj: IBM

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram