16. 12. 2021

Na světě zřejmě neexistuje oblast, které by se spolumajitelka a finanční ředitelka společnosti NWT a.s. Martina Vítková nedokázala společně se svým manželem věnovat. Zní to až neuvěřitelně, ale z každého podnikatelského nápadu, který vymysleli, dokázali profitovat. Začínali s počítači, dnes mimo jiné staví fotovoltaické elektrárny, pasivní domy, nové byty a kanceláře či produkční skleníky, věnují se informačním technologiím i energetickým úsporám. 

Přibydou k těmto oblastem do budoucna další? Jak Martina Vítková říká v rozhovoru pro Reportáže z průmyslu, v dnešní koronavirové době je obtížné něco plánovat. Nyní je pro holding důležité udržet si alespoň stávající obrat na úrovni dvou miliard korun. Je to však náročné, protože nejsou lidé a ceny vstupů a energií rostou. Martina Vítková se rozpovídala také o současných podnikatelských aktivitách, začátcích a nechala nás nahlédnout i do svého soukromí.

Začnu trochu netradičně. Prý jste svému manželovi darovala k 40. narozeninám králíka. On se pak krátce nato rozhodl založit farmu, kde pěstujete asi dva tisíce stromů, chováte kačeny, krůty či poníka. Je to tak u vás často, že dokážete malé nápady proměnit ve velké? Je to zároveň i váš recept na úspěch?

Ano, je to tak. Já jsem manželovi darovala králíka, on pak založil farmu. Manžel je takový vizionář, který má tendence vždy všechno rozšiřovat. Například v roce 2008 si umínil, že bude stavět fotovoltaické elektrárny. Někde si o nich přečetl a pak se snažil svou myšlenku zrealizovat. Nakonec jsme jich postavili za čtyři miliardy korun, fotovoltaické elektrárny stavíme také na Slovensku, v Anglii, v Chorvatsku a na Kypru. Podobným stylem jsme začali dříve stavět i bioplynové stanice, skleníky nebo pasivní domy. Svou vizi se vždy snažíme zrealizovat. Já se starám zejména o finance, aby bylo vždy na platy zaměstnanců a spoustu dalších věcí.

Jak dlouho přibližně trvá, než určitý projekt zrealizujete?

Určitě alespoň pět let. Není to vždy jednoduché, podnikání je spojeno i s neúspěchy, se kterými je třeba počítat.

Vaše společnost má velmi široké zaměření. Stavíte nejen fotovoltaické elektrárny, ale působíte i ve stavebnictví, zemědělství či v oblasti informačních technologií, prodeje elektřiny a energetických úspor. Jak náročné je pro vás v dnešní koronavirové době všechny tyto oblasti podnikání ukočírovat?

V dnešní době je to velmi těžké, protože nám všude rostou ceny vstupů a energií a v podstatě nemáme lidi. Zaměstnáváme sice asi 300 zaměstnanců, ale nemůžeme sehnat pracovníky na subdodávky, jako například řemeslníky. Omezuje nás to ve všech oblastech našeho podnikání. Je to velký problém, se kterým se každý den rveme, a snažíme se ho vyřešit. Máme ale štěstí, že nemáme automobilový segment, restaurace, nepodnikáme například v turistickém ruchu či jiném oboru, které jsou krizí nejvíce zasažené.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram