21. 7. 2021

Past na škůdce i nekompromisní kontrolor kvality. Na unikátním monitorovacím systému rostlin pracují čeští IT specialisté, agronomové i vědci. Budoucí posila (nejen) české skleníkové produkce se jmenuje BERABOT (BE – Bezdínek, RA – rajčata, BOT – robot).

Zodpovědně zkontroluje každé rajče ve velkoplošných pěstebních sklenících, upozorní na potencionální škůdce, předpoví sklizeň a identifikuje nedostatky v pracovních harmonogramech. Prozatím je v procesu ladění, ale už brzy Českou republiku přiblíží zase o kousek k potravinové soběstačnosti. Na unikátním dotačním projektu vyhlášeném Technologickou agenturou ČR v rámci podprogramu Technologičtí lídři se podílí divize Efektivní ICT zlínského holdingu NWT a.s. , agronomové a rostlinolékaři z Farmy Bezdínek v Dolní Lutyni a tým vědců z Ústavu informatiky a umělé inteligence FAI UTB.

„V NWT a.s. jsme si vždy zakládali na vzájemném propojování oborů. Projekt BERABOT je toho skvělým příkladem. Moderní způsob produkce zeleniny na Farmě Bezdínek se v něm perfektně doplňuje s nejnovějšími IT technologiemi. A díky zapojení Univerzity Tomáše Bati se nám podařilo propojit i soukromý sektor s akademickou půdou,“ říká Vít Štěpánek, ředitel divize Efektní ICT.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram