7. 4. 2021

Zejména díky promyšlenému spojení tradičních stavebních postupů s moderními technologiemi se povedlo v lokalitě Janova Hora nedaleko Vizovic realizovat projekt zcela energeticky soběstačné roubenky. Jedná se o novostavbu, založenou na základech původního valašského stavení, která se obejde bez připojení k inženýrským sítím.

Stejně jako naši předkové, vsadili i současní stavebníci na osvědčená řešení v podobě získávání vody ze studny a vytápění roubenky dřevem. Na rozdíl od předchozích generací však mohli využít také nejnovější technologie, jako je především vlastní výroba elektrické energie prostřednictvím fotovoltaické elektrárny umístěné na sedlové střeše.

„Projektem jsme byli od začátku nadšeni, protože jde o skutečné skloubení tradičních a moderních technologií. Také se potvrdilo, že i v našem zeměpisném pásmu může být rodinný dům celoročně a komfortně obyvatelný pouze za použití obnovitelných zdrojů. Slunce, vody a dřeva,“ uvedl Jakub Mráček, obchodní manažer zlínské technologické a inovační společnosti NWT, která měla na starosti zajištění fotovoltaického systému. 

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram