18. 8. 2019

Na newyorském Long Islandu nyní proběhl testovací projekt, který by mohl v budoucnu tuto problematiku alespoň částečně lokálně řešit. Jedná se o projekt společnosti S-Squared 3D Printers, která se zabývá prodejem 3D tiskáren a dalšími projekty souvisejícími s 3D tiskem.

Se svou divizí S-Square 4D Commercial (SQ4D) nyní americká firma postavila pomocí 3D tisku prototyp obyvatelného domku za méně než 12 hodin a mimořádně nízkými náklady.

V Latinské Americe zase probíhá projekt umělce Yvese Béhara, který chce pomocí 3D tisku vybudovat dokonce celou čtvrť a nabídnout ji k bydlení tamním lidem ze sociálně slabších vrstev. I jeho domy lze postavit během dvou dnů s náklady okolo 230 tisíc korun na jeden.

Domek SQ4D o rozloze 46 metrů čtverečních byl vybudován stejnou technikou jako jemu podobné projekty. Jednotlivé vrstvy konstrukce nanášela rotační cementová tryska s obdélníkovým výstupem pohybující se po třech lineárních osách ve stylu kartézské tiskárny, kterou společnost vylepšila o několik inovací.

Samotná stavba probíhala v několika fázích, během kterých inženýři z SQ4D zkoušeli schopnosti svých produktů a různé techniky. V momentě, kdy tryska dokončila práci, přišla na řadu jemná motorika lidských rukou, která dotvořila okna a střechu celé stavby.

Podle SQ4D je možné stavbu nejrůznějším způsobem upravovat na míru zákazníkovi. Lze upravovat strukturu vnitřních i vnějších stěn domu, jejich šířku a také lze předpřipravit prostor pro následnou instalaci rozvodů v domě. Společnost neuvedla přesné náklady na vybudování takového domku, ovšem naznačila, že jsou zhruba o 70 % nižší než u stavby klasickou technikou, která je navíc přibližně třicetkrát pomalejší.

Celý projekt byl ukázkou a hlavně testem technologií SQ4D a rozhodně se nejednalo o finální podobu domu, kterou by společnost časem ráda zákazníkům nabízela. Dům byl spíše jakýmsi prvním krokem, a proto byl ihned po dokončení zbourán. SQ4D však již nyní plánuje stavbu dalšího, většího domu, který již bude uzpůsoben k obývání.

Originální příspěvek: https://www.theverge.com/2019/7/31/20748788/virgin-hyperloop-one-india-project-approval

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram