29. 5. 2019

Jako malý chtěl být Tomáš strojvůdcem, pak mu ale v deseti Ježíšek donesl první počítač a život se mu obrátil vzhůru nohama. Od Pac-Mana se postupně dostal až ke cloudu. A nelituje! Místo strojů totiž vede lidi - a je v tom dobrý. Jeho parta má na všech firemních party nejnápaditější kostýmy a taky se pravidelně umisťuje v prestižním žebříčku Microsoft Awards.

Úspěchy mu ale do hlavy rozhodně nestouply, naopak. Stále ji má plnou běžných smrtelnických radostí a strastí. A když zrovna neřeší Datové centrum nebo produkty od Microsoftu, dost možná zrovna hledá klíče, peněženku, psa, anebo se snaží vyhrát svůj letitý boj s časem.

Nepotýkáš se jako expert na cloudové technologie v osobním životě s určitou komunikační bariérou? Mladší generace nejspíš nad náplní tvé práce znalecky pokývá hlavou, pro tu starší to ale bude možná trošku sci-fi, nebo ne?

Popravdě, tento problém vlastně moc nepociťuji. Hrozně nerad totiž dělám cokoli zbytečného. Takže s lidmi, pro které je to španělská vesnice nebo pro ně zkrátka ty informace nemají žádný přínos, si popovídám raději o něčem jiném. Cloud se snažím řešit s těmi, kterým tím mohu nějak pomoci nebo je ty technologie zajímají ????. Paradoxně je to pro mě pak boj spíše s tou mladší generací, která má syndrom být asi více tvrdohlavá, což já jsem samozřejmě taky. Pak je to hodně o porovnávání - čí technologie je v čem lepší a podobně...

Napadlo by tě, když jsi byl malý, že se v té obrovské krabici s hopsajícím Mariem a Pac-Manem ukrývá tvá pracovní budoucnost? Pamatuješ si, kdy ses s počítačem setkal vůbec poprvé?

Když jsem byl malý, tak jsem s jistotou věděl, že budu strojvůdce ????. Potom v mládí už ano. Byla to jedna z plánovaných kariér. Svůj první počítač si dobře pamatuju, dostal jsem ho od Ježíška někdy kolem 10 let a vydržel jsem pak následující tři dny nespát a hrát na něm tehdy první hry. Díkybohu jsem ale ještě z generace, která si chodila dost hrát i ven… ono to tehdy totiž co chvíli nefungovalo. Na druhou stranu jsme velmi brzy začali ty počítače sami rozebírat a opravovat si je. A tak se možná ta pracovní budoucnost začala rýsovat.

 

Projekt Tomášova týmu „Přesun citlivých dat společnosti Partners Group SK do Office 365“ se umístil na 2. místě v kategorii Bezpečnost a ochrana citlivých dat v prestižním žebříčku Microsoft Awards 2018.

Máš nějaké oblíbené pracovní rituály? Nějaké drobné radosti, kterými si zpříjemňuješ každodenní osmičku?

Má práce je naštěstí celkem různorodá a klasické osmičky úplně nezažívám. Bývám dost na cestách nebo u našich zákazníků a obchodních partnerů, tak na nějaké rituály moc prostor není. Ale určitě je to teda nezdravě velké množství káv a sem tam ta cigaretka. S tím se ale snažím bojovat. Poslední dobou jsem si pak velmi oblíbil teorii hluboké práce, která mi neuvěřitelně pomáhá. Jde o to najít si přesně daný čas na soustředěnou produktivní práci. Z toho bych si rád přirozený pracovní rituál udělal. Knihu od Cala Newporta doporučuji všem.

Co tě na tvé práci baví ze všeho nejvíc?

Rozhodně samotné NWT! Rád pracuji s novými moderními technologiemi a s lidmi, ale to bych mohl asi i ve spoustě jiných firem, nicméně NWT má takovou vlastní, zvláštní a těžko popsatelnou vnitřní DNA. Zrovna teď máme za sebou každoroční celofiremní setkání a tam mě to vždy nabije úžasnou energií, že jsem toho všeho součástí. Myslím si, že je to jedna z nejlepších firem pro práci široko daleko. Fakt si to myslím!

Máš nějaké poznávací znamení? Něco, podle čeho kolegové zaručeně poznají, že jsi v práci?

Dobrá otázka. Dost by mě zajímalo, co by na to odpověděli právě oni. Kolegové si všimnou, že jsem v práci hlavně proto, že už tam dávno všichni jsou. Mám celoživotní problém s dochvilností, takže chodím do práce zásadně poslední. A nedá se to porazit. Došel jsem k názoru, že to je něco mezi genetikou a prokletím ????. A obávám se, že mám také dost rozpoznatelný smích… to mám taky po mamince.

Kdybys mohl spolupracovat s jakýmkoliv světovým IT expertem, kdo by to byl?

Já vlastně nevím. S IT experty si člověk asi zas tolik srandy neužije. Mám rád Honzu Mühlfeita, bývalého ředitele Microsoftu pro Evropu. Měl jsem příležitost se s ním několikrát potkat a je to nepochybně talentovaný top manažer. Líbí se mi jeho názory na lidský potenciál, práci i fungování světa. Ale jinak by bylo možná fajn spolupracovat s tím hackerem, kterému se loni podařilo ukrást z burzy asi 11 miliard v kryptoměně ????

Tomáš se rád vrhá do každé výzvy, ať už je to ta běžecká, anebo pracovní...

Na čem tvůj tým aktuálně pracuje? Chystáte nějaké novinky?

Je toho spousta. Jsme dnes jeden z největších prodejců Office365 v Česku a na Slovensku a stejných výsledků chceme dosáhnout i u dalších cloudových služeb Microsoftu. Novinky chystáme také na poli tiskových řešení a digitalizace. V neposlední řadě pro zákazníky stále rozšiřujeme a zkvalitňujeme služby našeho datového centra DC Silo.

Je nějaká technologická vymoženost, kterou by sis jednou fakt přál?

Potřeboval bych něco, co mi řekne, kde je právě to, co zrovna nemůžu najít. Občas si říkám, že jsem se neměl věnovat technologiím Microsoftu ale spíš Google, protože můj život je hledání. Klíčů, peněženky, psa, mobilu... a tak dále. Pořád dokola ????.

Ve volném čase se staráš o vlastní mini ranč, spoustu zvířat a malou Rozárku. Zvolil sis i ty oblíbený přepínací režim – a když „padla“, automaticky přecházíš do offline modu? Anebo se ti daří oba světy rozumně vyvažovat?

Zcela ideální work-life balance jsem asi ještě nenašel, ale pracuji na tom. Pro začátek jsem se konečně naučil opravdu vypnout a nemyslet na práci o víkendech a na dovolené. Jednou jsem si taky během dovolené nastavil pravidlo, aby se veškerá příchozí pošta hned smazala. Upřímně se to ale nesetkalo s velkým pochopením ????. Taky mám zásadu, že nikomu nezvedám telefon před 8 ráno. Jinak ale nutno říct, že chod domácnosti, naše zvířátka (včetně Rozárky????) a vše okolo je hlavně na bedrech mé partnerky, protože toho času a sil mi přes týden moc nezbývá. Ale zlepším to. Slibuju!

Na závěr trošku z jiného soudku. Jsi vášnivý vinař. Jaký kousek sis v poslední době oblíbil?

Když bílé, tak rozhodně české z jižní Moravy. Děláme je tu nejlíp na světě. Rulandské bílé 2018 z vinařství Vino77 opravdu stojí za hřích. A když červené, tak moje srdcovka je argentinský Malbec.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram