19. 2. 2019

Jasný, prostý a optimistický – stejně jako Baťa sám. Takový je nově zrekonstruovaný památník opředený esencí baťovské filosofie – krásou v detailech, funkčností a čistým minimalismem. A nám je velkou ctí, že jsme mohli přiložit ruku k dílu (slaboproud a elektroinstalace).

Celá stavba je koncipována v původním duchu 30. let. Prostor je vzdušný a maximálně jednoduchý – tvořený pouze sloupy a okny, ze kterých je krásný výhled na Zlín. Interiéru funkcionalistické budovy bude už brzy dominovat kopie letadla, v němž Tomáš Baťa zahynul. Na obnovu památníku, který se právem řadí k takovým skvostům, jakými jsou brněnská vila Tugendhat či pražská Müllerova vila, přispělo Ministerstvo kultury i samotní Zlíňané. Než ale mohly být stavební práce započaty, předcházela jim mnoholetá diskuze architektů, urbanistů, památkářů a představitelů města.

Památník se hned po otevření zařadil mezi největší turistická lákadla Zlína. Pro veřejnost je k dispozici vždy ve středu a v sobotu.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram